Taas meillä syödään

Pääsiäisenä herkuteltiin muutenkin kuin kylässä ja paskalla karitsalla. Oli aamiaista, lounasta ja yöpalaa. Sietää ollakin ollut paljon ja hyvää ruokaa, kauppaan kun meni sievoinen omaisuus.

Alunperin torstai piti selvitä niine hyvineen, mutta illalla alkoi pieni vaimea huokailu "mul on nälkä" ja "koska meillä saa sitä ahvenanmaan pannukakkua?". Niinpä kätevä emäntä ja kiltti mamma samassa paketissa marssi keittiöön vielä illalla tallin jälkeen ja pyöräytti pyttipannua ja pannukakkua. Mainittakoon, että pari viinilasillista auttoi kummasti jaksamaan. Ollaan Ukko-kullan kanssa etsitty hyviä kyykky-viinejä. Ongelma on siinä, että kun sen hyvän pullon bongaa, se pitäisi myös laittaa ylös. Ettei joka kerta tarvitse miettiä, että mikähän näistä oli hyvää ja vahingossa sitten kuitenkin iskeä näppinsä siihen ei-niin-hyvään. Tämä on kyllä ihan juotavaa.


Pyttipannu piti siis olla perjantain lounas. Mutta sinne oli mietitty tallia, valmennusta, kengitystä, neiti Teinin ruokailua isovanhemmillaan sun muuta, niin miksikäs ei sitä olisi voinut syödä jo torstaina. Hyvällä tuurilla siitä jäisi vielä lounaaksi.

pyttipannu

1 kg (uusia) perunoita
400g naudan jauhelihaa
paketti makkaraa (mielellään jotain makua)
sipuli
valkosipulia
3 kanamunaa
suolaa
pippuria
cayenepippuria
voita paistamiseen

Pese ja pilko perunat, keitä ne suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Oikeasti ne kyllä pitäisi keittää kokonaisina ja pilkkoa kypsinä, mutta tämä säästää rutkasti aikaa. Paista ja mausta jauhelija hyvin, siirrä lautaselle odottamaan. Pilko ja paista makkara, siirrä odottamaan. Mitä enemmän makkarassa on makua, sitä parempi. Pilko sipuli, murskaa valkosipuli ja kuullota niitä hetki voissa, lisää lähes kypsät perunat ja paista rapeiksi. Lisää kypsä jauhelija ja makkarat, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Lisää kanamunat ja sekoita varovasti kunnes munat hyytyvät. 

Tämä sai vuolaita ylistyssanoja kanssaruokailijoilta. Oikeasti en kyllä löytänyt siitä itsekään mitään vikaa. Mitä yleensä löydän kokkauksistani lähestulkoon aina. Mutta hei, eikö se ole vaan hyvä, että parannettavaa löytyy, ettei luule itseään valmiiksi ja täydelliseksi.

Samalla siinä illalla pyörähti ahvenanmaan pannukakku uuniin.

ahvenanmaan pannukakku

3 munaa
1dl sokeria
5dl maitoa
2dl vehnäjauhoja
1 prk valmista riisipuuroa
kardemummaa
 ripaus suolaa

Vatkaa munien rakenne rikki ja yhdistä niihin sokeri, maito, jauhot ja mausteet, sekoita hyvin. Lisää lopuksi riisipuuro. Kaada leivinpaperin päälle uunivuokaan ja paista 200C n. 30min. Yleensä tämä on vähän paksumaa, nyt laitoin sen liian isoon vuokaan paistumaan, jolloin siitä tuli melko ohut.

Tämä tarjoillaan perinteisesti hillon ja kermavaahdon kera, mutta unohdin tyystin hillon. Joten saman asian ajoi tällä kertaa banaani, vaahterasiirappi, pensasmustikat ja toki se vaahdotettu kerma.

Perjantaiaamuna neiti Timonthy pyöri jaloissa "mutsi mulla on kauhee pissahätä" -pyörintää, mutta väsäsin uunimunakkaat ennen lenkkiä. Ne olisi sitten valmiina odottamassa, kun tullaan sisään.

munakkaat muffinssivuoissa

6 munaa
n. 1dl maitoa
suolaa
pippuria
kevätsipulinvarsi
6-12 kirsikkatomaattia
½ purkkia salaattijuustokuutioita

Ihan ensimmäisenä, voitele vuoat. Kiireessä en sitä tehnyt ja kuvittelin, että kyllä ne sieltä irtoavat. Irtosihan ne, mutta muffinsivuoka ei meinannut lähteä puhtaaksi millään. Vatkaa munien rakenne kuohkeaksi, lisää mausteet ja maito ja sekoita hyvin. Pilko kevätsipulinvarsi ja lisää vuokiin kevätsipulia, ½-1 kirsikkatomaatti ja muutama salaattijuustokuutio. Kaada päälle n. ½ väliin munaseosta. Paista 200C uunissa n. 15min. Vähän vaihtelua aamiaismunatarjontaan.

Lauantaiaamuna sitä vaihtelua toi munakokkeli.

munakokkeli

2 munaa / syöjä (tässä 4)
loraus maitoa
suolaa
pippuria
½ pss juustoraastetta
öljyä paistamiseen

Vatkaa numien rakenne kuohkeaksi haarukalla, lisää mausteet, maito ja juustoraaste. Kaada seos kuumalle pannulle, vähennä lämpöä ja siirtele sitä koko paistamisen ajan. Se alkaa hiljalleen hyytymään ja muuttumaan kokkelimaiseksi. Maidon määrällä voi säädellä, kuinka kosteaa siitä tulee, tässä oli varmaan lähemmäs desi maitoa.

Lauantain lounaaksi oli täytettyä chiapataa.
 
täytetty chiapata

1 esipaistettu chiapata
1 mozzarella pallo
chorizoa
rucolaa
maustekurkkuja
(oivariinia voitelemiseen)

Paista chiapata pakkausen ohjeen mukaan. Tai leivo itse. Leikkaa sopivia paloja, siitä tulee n. 4 annosta ja halkaise leivät. Voitele puolikkaat halutessasi. Laita leivälle rucolaa, chorizoa, mozzarellasiivuja ja (amerikan) suolakurkkuja.
 
Sunnuntai-iltana tehtiin vielä ruisleivät iltapalaksi, kun makkaraa sattui olemaan jääkaapissa. Kuvia ei niistä kyllä ole, eikä ne kovin kuvauksellisia olisi olleetkaan.

makkaraleivät

2 siivua ruisleipää / syöjä
1 grillimakkara / syöjä
majoneesia
makeaa sinappia
(oivariinia voiteluun)

Sekoita majoneesi ja sinappi keskenään suhteessa 2/3 majoneesia ja 1/3 sinappia, n. 1rkl valmista sinappi-majoneesia / leipä. Pilko makkarat siivuiksi ja lämmitä mikrossa. Enemmän saat toki maukua, jos paistat ne pannulla. Paahda ruisleivät paahtimessa. Halutessasi voitele ne kevyesti oivariinillä. Laita leiville sinappi-majoneesia ja makkarasiivuja. Tämä ei ole kovin kevyt iltapala, mutta sitäkin paremman makuista.
 
Kuten ohjeista voi päätellä, meillä meni valtavasti kanamunia pääsiäisen aikana.


P.S. Jokohan tämä mun ihana keittiö kohta saisi uuden kokin...

Kommentit

Suositut tekstit