Nyhdetään possua

Nyt täyttyy melko paljon kaivella muistin sopukoita. Olen löytänyt vuosia sitten hyvän pulled pork -ohjeen, mutten koskaan laittanut sitä ylös, joten ei ole hajuakaan mistä sen löysin. Eilenkin mentiin siitä syystä ihan oman pään mukaan. Ja missä se hankaluus nyt tulee, on se, että muistaisin edes suurimman osan, mitä eilen mihinkin laitoin. Oli jotenkin hidas aamu, joka muuttui yhtäkkiä lentämiseksi (onpa yllättävää meille) ja oli kiire joka paikkaan. Vaikkei pitänyt alunperin olla "mitään" tekemistä.

Kaikissa ohjeissa puhutaan aina kaslerista, meillä sitä ei ole koskaan käytetty. Ihan siistä syystä, ettei täällä muut oikein syö mitään missä on "joiskareita", joten en vaan halua ottaa riskiä, ettei siinä kaslerissa lopulta ole kauheasti syötävää. Eilen meillä oli maatiaspossun uunifilee. Sitä ei löytynyt ilman mausteita, oli siis pintamaustettu, mutta tein siihen vielä oman mausteseoksen päälle.



1-1,5kg possun uunifile

ruokosokeria
suolaa
mustapippuria
chilijauhetta
paprikajauhetta

n. 3dl cokista
3 rkl tomattipyreetä
suolaa
pippuria
tähtianis
vettä
2-3 lohkottua sipulia
2-3 valkosipulinkynttä

Täytyy todella toivoa, että tuossa on kaikki ainekset. Ensi kerralla se selviää, maistamalla, että unohtuiko kenties jotain.

Poista possusta ylimääräinen rasva, osan voi jättää pintaan. Sekoita mausteet keskenään ja hiero ne fileen pintaan joka puolelle. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja laita kastike, lohkotut sipulit, silputtu valkosipuli ja possu pataan. Hauduta sitä n. 5 tuntia 125C. Jos haudutusliemi alkaa liikaa karamellisoitua ja keittyä kasaan, lisää vähän vettä, jottei liha kuivu. Kun se on tarpeeksi kypsää, anna hetki muhia padassa pöydällä (meillä se oli siinä jopa 2 tuntia, kun oltiin tallilla, vähän turhan pitkään...), nosta leikkuulaudalle, poista läskit ja riivi haarukoilla liha pieneksi. Nosta liha vuokaan ja valuta vähän haudutuslientä päälle.

Monesti teen lihalle itse bbq-kastikkeen ja laitan sen vielä hetkeksi uuniin muhimaan kastikkeessa, eilen ei huvittanut. Ja kun tämä oli menossa hampurilaisten väliin, ei oikeastaan edes tarvinnut.

Perunat tein eilen ihan uudella tavalla. 

 
2 perunaa / syöjä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
juustoraastetta

Nämä oli uusia perinoita, mutta vanhoihinkin olisin jättänyt kuoren. Pese perunat ja halkaise ne. Laita pellille leikkuupinta ylöspäin. Paista n. ½h 200C (perunoiden koosta riippuen), ota uunista, laita pälle suolaa ja rouhi pippuria, pirskota vähän oliiviöljyä ja laita hieman juustoraastetta. Paista vielä n. 15 min tai kunnes juusto on hieman rapsakoitunut. 
 
Näitä tehdään varmasti toistekin! Tosin suolan kanssa olisi saanut olla paljon reippaampi. Sitä sitten lisättiinkin valmiille perunoille. 

Salaatin virkaa toimitti coleslaw. Se oli siinä mielessä nääppärää, että sopi hampparinkin väliin, ei 
pelkästään lisukkeeksi. 
 
 
½ (varhais)kaali
3 porkkanaa
 
1 ranskankerma
n. ½ dl majoneesia
sokeria
suolaa
pippuria
pieni loraus (omenahujana)viinietikkaa

Suikaloi kaali ja porkkanat. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää kasviksiin. Anna maustua jääkaapissa hetki.

Hampurilaiseen sopi hyvin marinoitu punasipuli.

 
3 punasipulia
öljyä
viinietikkaa
sokeria
suolaa
pippuria

Kuori ja suikaloi sipulit. Laita hetkeksi mikroon, jotta ne hieman pehmiävät. Lisää sipulin sekaan muut aineet ja sekoita hyvin. Laita sipulit jääkaappiin marinoitumaan ainakin tunniksi.

Valmiin bbq-kastikkeen lisäksi hampurilaisen väliin tuli jogurttikastiketta.

 
2-3 dl kreikkalaista jogurttia
1 ranskankerma
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
hunajaa

Sekoita jogurtti ja ranskankerma, murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita kaikki aineet keskenään. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi.

Ja kaikki ainekset kun kootaan yhteen, tässä on lopputulos.


Eli yllä olevien aineksien lisäksi tarvitaan vielä jonkin sortin sämpylöitä. Olisin halunnut jotain muuta kuin tuota valkoista höttöä, mutten oikein löytänyt mitään sopivaa. Hampurilaisen välissä on siis ainoastaan lihaa, sipulia, jogurttikastiketta ja valmista bbq-kastiketta. Muut laittoivat sinne tosiaan myös coleslawta. Neiti Teini totesi vielä tänään (tosin erittäin nälkäisenä pitkän päivän jälkeen), että se oli kyllä tosi onnistunutta ja hyvää ruokaa! Ja onneksi sitä oli täällä tänään vielä valmiina, kun sen pitkän päivän jälkeen vihdoin kotiuduttiin.

P.S. Aina kun puhun "pelkästään" pippurista, tarkoitan myllyssä olevaa mustapippuria. Ei meillä hirveästi juuri muuta käytetä. Suolan virkaa meillä toimittaa Himalajan ruususuola. Joskus muinoin käytin aromisuolaa oikeastaan pelkästään, nykyän sitä ei edes löydy meiltä.

Kommentit

Suositut tekstit