Syyssatoa läheltä
Lauantain ruoka muotoutuu kirjoitukseksi taas päiviä myöhemmin. Silloin safkan jälkeen tuli tallille lähtö. Tallin jälkeen tuli jokseenkin pakottava tarve vaan nyhjätä kainalossa. Sunnuntai menikin koko päivän kisoissa, kirjaimellisesti. Ja eilen tietokone päivitti itseään hela natten. Joten tässä sitä ollaan, vasta nyt.
Meillä oli perjantaina vihdoin viime viikon herkkupäivä. Se tarkoitti käytännössä sitä, että toin kotiin isukin ostamat pullat ja sitten syötiin ne. Kaksin kappalein molemmat. Oli se kyllä aika hyvää. Joten lauantaina ei ollut suklaata tiedossa. Sunnuntain kisamatka olikin melkoinen arvoitus, pystytäänkö olemaan ilman suklaata, mutta hyvin se lopulta sujui. Hampurilaiset sentään napattiin vauhdissa mukaan, jottei herra Kilpahevosen tarvinnut enempää seistä. Sen kuitenkin tiedän jo valmiiksi, ettei pidä olla liian kohtuuton tai ankara itselleen. Jos kisamatka vaatii joskus suffelipussin, so be it. Siis pitkä kisamatka. Tuohon "naapuritallille" sitä ei kai voi millään sentään perustella.
Lauantaina oli siis melko poikkeuksellisesti ruoka jo iltapäivällä. Toki se on meille normaali aika viikolla, mutta viikonloppuisin keittiöön päädytään yleensä vasta tallin jälkeen. Tarjolla oli uunissa kokonaisena kypsennettyä possun ulkofilettä, kera kanttarellikastikkeen ja uunikasvisten.
Paistoaika riippuu lopulta kasvisten koosta ja määrästä, olen valmistanut niitä isommalle porukalle, jolloin paistoaika on ollut jopa 3 tuntia.
Tästä määrästä tuli n. 6 annosta.
P.S. Laitoin aamulla puhtijuomaan vähän pakastemansikoita, Valion rahkaisen mansikkajogurtin, ½ rkl pellavarouhetta, ½dl Puhtikauraa ja 3dl kauramaitoa, taas vähän erilaista ja hyvää.
Meillä oli perjantaina vihdoin viime viikon herkkupäivä. Se tarkoitti käytännössä sitä, että toin kotiin isukin ostamat pullat ja sitten syötiin ne. Kaksin kappalein molemmat. Oli se kyllä aika hyvää. Joten lauantaina ei ollut suklaata tiedossa. Sunnuntain kisamatka olikin melkoinen arvoitus, pystytäänkö olemaan ilman suklaata, mutta hyvin se lopulta sujui. Hampurilaiset sentään napattiin vauhdissa mukaan, jottei herra Kilpahevosen tarvinnut enempää seistä. Sen kuitenkin tiedän jo valmiiksi, ettei pidä olla liian kohtuuton tai ankara itselleen. Jos kisamatka vaatii joskus suffelipussin, so be it. Siis pitkä kisamatka. Tuohon "naapuritallille" sitä ei kai voi millään sentään perustella.
Lauantaina oli siis melko poikkeuksellisesti ruoka jo iltapäivällä. Toki se on meille normaali aika viikolla, mutta viikonloppuisin keittiöön päädytään yleensä vasta tallin jälkeen. Tarjolla oli uunissa kokonaisena kypsennettyä possun ulkofilettä, kera kanttarellikastikkeen ja uunikasvisten.
kokonainen maatiaspossun ulkofile
suolaa
pippuria
katjap manis soijaa
hunajaa
sinappijauhetta
chilijauhetta
öljyä
Poista lihasta kalvot ja enimmät rasvat. Olen opetellut jättämään lihaan edes osan rasvasta, jotta se pysyy mehukkaampana, aiemmin poistin jokaikisen rasvamillin. Laita lihan pintaan suolaa ja pippuria. Sekoita maustekastikkeen ainekset keskenään (siihen myös suolaa ja pippuria kohtuudella) ja hiero kastike lihan pintaan. Siitä ei ole tarkoitus tulla marinadia, joka peittää lihan kokonaan, vaan n. 1dl kastiketta, riippuen lihan koosta. Anna lihan maustua (niin pitkään kuin mahdollista) ja ota se huoneen lämpöön tunti ennen paistamista. Laita paistomittari paksuimpaan kohtaan ja paista 175C:ssa kunnes mittari näyttää 75C. Luota siihen mittariin, muuten siitä tulee kuivaa. Voin kertoa kokemuksesta. Paistoaika on n. 1-1½h riippuen lihan koosta, mikäli ei ole mittaria.
Kun liha on kypsää, kääri se folioon vetäytymään 15 minuutiksi ja valmista sillä välin kanttarellikastike. Kanttarelleja meiltä löytyy pakkasesta, kiitos ystäväni intohimoisen sienestämisen.
Kun liha on kypsää, kääri se folioon vetäytymään 15 minuutiksi ja valmista sillä välin kanttarellikastike. Kanttarelleja meiltä löytyy pakkasesta, kiitos ystäväni intohimoisen sienestämisen.
Meillä oli lihan seurana uunikasviksia, joissa nimestään huolimatta oli myös perunaa mukana. Kasvikset oli kaikki lähiruokaa parhaimmillaan, osa ystävän kasvimaalta, osa torilta lähiseudun viljelijöiden antimia.
n. 1kg perunoita
8 porkkanaa
4 punajuurta
4 pientä hopea sipulia
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
chilirouhetta
hunajaa
Pese perunat, kuori porkkanat ja punajuuret ja pilko ne suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko sipuli. Lisää kasviksiin murskatut valkosipulinkynnet, masteet ja öljy ja sekoita. Kasviksien voi antaa maustua hetken, jos ehtii. Laita ne uunivuokaan ja paista 200C n. 2 tuntia folion tai kannen alla. Ota lopussa hetkeksi folio pois. Paistoaika riippuu lopulta kasvisten koosta ja määrästä, olen valmistanut niitä isommalle porukalle, jolloin paistoaika on ollut jopa 3 tuntia.
Tästä määrästä tuli n. 6 annosta.
P.S. Laitoin aamulla puhtijuomaan vähän pakastemansikoita, Valion rahkaisen mansikkajogurtin, ½ rkl pellavarouhetta, ½dl Puhtikauraa ja 3dl kauramaitoa, taas vähän erilaista ja hyvää.
Kommentit
Lähetä kommentti