Poks vaan sanoi aivojen ruokakeskus

Tai siis se osa aivoista, joissa ruoan maku muuttuu mielihyväksi. Sellainenkin varmaan on olemassa. Kaipa me kuitenkin kaikki mielihyvämme lopulta siellä aivoissa "tunnetaan". Tällä kertaa se siis oli niinkin tuikitavallinen asia, kuin hampurilaisateria. Eikä sitä grilliä kukaan enää jaksanut lämmittää, joten perinteisesti keittiössä kokattiin.


Parempi laittaa kuva lopputuloksesta ensin. Eikä tätä kaaosta, mikä keittiössä vallitsi kesken kokkauksen, kun bataattiranskalaisia piti paistaa öljyssä, pekonit oli pannulla ja pihvit uunissa. Onneksi kaikki valmistelut oli tehty jo aikaisemmin, muuten olisi kädet loppuneet kesken.


Asiaan. En tiedä mitä tein tällä kertaa eri tavalla, mutta jotenkin se makucombo oli aika loistava. Ensimmäistä kertaa ehkä ikinä ylistin omaa ruokaani, vailla mitään huomautettavaa, niin sain kyllä vierestä katseita, että kyllähän sitä nyt siinä kehutaan :D Tosin keittiössä myöhemmin mutisin neiti Teinille, että olikohan jossain sittenkin vähän liikaa suolaa. Pitäähän sitä nyt aina jotain parannettavaa omasta ruoastaan löytää.

Opin viime kesänä kokkiystävältäni, että pihveihin ja pulliin aina vähän rasvaisempaa jauhelihaa, joko naudan 17% tai sitten jopa sika-nautaa. Heittäydyin siis varsin rohkelikoksi ja ostin sitä sika-nautaa. Se on meillä sen verran harvinainen näky, että kyllähän neiti Teini sitä ääneen ihmetteli.


800g sika-nautajauhelihaa
1 ruokakerma
reilu dl korppujauhoja
1 muna
1 sipuli
suolaa
pippuria
chilirouhetta
grillimaustetta
loraus Koti-sinappia

Turvota korppujauhot kermaan. Silppua sillä välin sipuli. Sekoita sipuli ja mausteet korppujauhoseokseen ja maista, että masteita on riittävästi (siis liikaa tässä kohtaa). Toki voit mennä mutulla, jos luotat siihen, että mausteita nyt vaan on tarpeeksi sinun makuusi. Lisää muna ja jauheliha ja sekoita taikinaksi. Anna turvota hetki ja muotoile pihveiksi. Paista 200C n. 15-20min, kunnes ovat kypsiä. Tästä määrästä tuli 10 isoa pihviä, eli vähän liikaa kahden päivän hamppareihin. Mutta toisaalta 400g olisi ollut liian vähän kolmelle ihmiselle. Ja näitähän voi laittaa muutenkin leivän väliin vaikka lounasaikaan.
Mitä muuta niihin hamppareihin sitten tuli, niin: 
tomaattia siivuina
jääsalaatinlehtiä
marinoitua punasipulia
pekonia
chilimajoneesia
valkosipuliranskankermaa
bbq-kastiketta
sämpylöitä
Niihin piti tulla myös cheddaria, mutta kappas, se unohtui. Eli lisätkää se listalle. Sitten kun kaikki on valmiina,  hampurilaiset kootaan, kukin mieltymystensä mukaan ja ihan juuri siinä järjestyksessa kun haluaa. Bbq-kastike oli valmista, muut tein itse. Sämpylöinä oli Viipurilaisen Konsta -sämpylöitä, en halunnut niitä valkoisia höttöjä.

2 punasipulia
öljyä
punaviinietikkaa
suolaa
pippuria
sokeria

Siivuta sipuli ja laita se minuutiksi mikroon, jotta se hieman pehmiää. Lisää siihen marinadiainekset makusi mukaan. Mitäänhän näitä ei oikeasti tule paljoa. Kannattaa maistaa ja sovitella sokerin ja etikan määrä oman maun mukaan. Sitten vaan marinoitumaan jääkaappiin mielellään pariksi tunniksi.


Chilimajoneesissa oli aioli pohjana, vähän vähemmän valkosipulia ja ½tl chilijauhetta lisättynä. Aina parempi, jos on tuoretta chiliä laittaa sekaan.


ranskankerma
iso valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria
hunajaa
pieni loraus sitruunamehua
Murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita kaikki mausteet ranskankermaan. Anna maustua jääkaapissa hetki.

Ja sitten ne bataattiranskalaiset. Koska niistä ei uunissa tule rapeita, päätin kokeilla uunin jälkeen vielä paistaa ne öljyssä. Ongelmaksi muodostui edelleen se, että miten ne ensimmäiset pysyy rapeina odottaessaan loppujen valmistumista. Mutta oli ne silti hyviä!

2 bataattia
suolaa
pippuria
chilirouhetta
öljyä

Kuori bataatit ja pilko ranskalaisiksi. Mausta ne suolalla, pippurilla ja chilirouheella, lorauta vähän öljyä joukkoon ja sekoita. Paista bataatteja uunissa 200C n. 15min, kunnes ovat hieman pehmenneet. Kuumenna öljy kattilassa ja paista bataatit osissa. Nosta reikäkauhalla lävikköön ja mausta vielä suolalla. 2 bataatista tulee n. 4-5 annosta.

Tällä annoksella voikin sitten sujuvasti suunnata kohti alkavaa viikkoa ja sitä sovittua reippaus -kuuria. Juuri saatiin vaaka lainaan (koska omasta puuttuu patterit) ja aamulla sitten painoa kehiin ja suklaa pannaan. Hyvä on, tunnusta, kyllä me siihen jo äsken pompattiin. En vaan oikein tiedä sen paikkansapitävyydestä, koska se näytti vähemmän, mitä luulin... Neiti Teini kysyi, että kuuluuko viini herkkuihin? No ei todellakaan kuulu! Toisaalta en sitä koskaan viikolla lipitä, joten moista asiaa ei tarvitse sen puolesta edes miettiä. Siitä suklaasta se ongelma tulee, sen tiedän jo etukäteen.

P.S. Sovittiin tänään, että pidetään pitkästä aikaa Halloween bileet, niin kivaa! Pukkaa siis melkoisia järjestelyjä seuraavat pari kuukautta. Pitäisiköhän sitä alkaa isona juhlasuunnittelijaksi...?

Kommentit

Suositut tekstit