"Tehdään jotain helppoa ja nopeeta"
Näillä sanoilla aloin tekemään ruokaa keskiviikkona, kun kotiuduttiin
reissusta. Ja kuinkas sitten kävikään. Jos tämä on minun käsitys
helposta ja nopeesta, niin voe mahoton miltä keittiössä mahtaa näyttää,
kun tehdään "vaikeeta ja hidasta". Lihamureketta, lohkoperunoita,
paistettuja kasviksia ja kanttarellikastiketta. Tästä määrästä tuli
ruokaa n. 6 annosen verran.
Jauheliha oli vielä pakkasessa, joten en edes ajatellut tekeväni lihamureketta. Mutta kun sen hitaasti mikrossa sulatti, niin saihan sen murekkeen muotoon helpostikin. Ruoka muutenkin taisi hakea muotoaan koko ajan tehdessä. Olen tosiaan oppinut vasta viime kesänä, että pihveihin, pulliin ja murekkeeseen voi oikeasti käyttää vähän rasvaisempaa jauhelihaa. Jopa sitä sika-nautaa.
Ja
koska edes yritämme syödä terveellisesti (mistäköhän tämä kesämaha on
sitten tullut...), niin paistoin vielä kasviksia kaveriksi.
Jauheliha oli vielä pakkasessa, joten en edes ajatellut tekeväni lihamureketta. Mutta kun sen hitaasti mikrossa sulatti, niin saihan sen murekkeen muotoon helpostikin. Ruoka muutenkin taisi hakea muotoaan koko ajan tehdessä. Olen tosiaan oppinut vasta viime kesänä, että pihveihin, pulliin ja murekkeeseen voi oikeasti käyttää vähän rasvaisempaa jauhelihaa. Jopa sitä sika-nautaa.
400g naudan 17% paistijauhelijaa
(tai sika-nautaa)
2dl ruokakermaa
1½dl korppujauhoja
sipuli
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 kananmuna
suolaa
pippuria
grillausmaustetta (muistaakseni)
Laita
korppujauhot nesteeseen turpoamaan. Nesteeksi käy myös vesi. Pilko
sipuli, halutessasi sitä voi kuullottaa hieman. Lisää korppujauhoihin
sipuli, mausteet, jauheliha ja kananmuna, vaivaa tasaiseksi taikinaksi
ja anna turvota hetki. Tästä voi tehdä murekkeen, pihvejä tai niitä
pullia. Murekkeessa laita taikina vuokaan ja muotoile siitä suorakaiteen
muotoinen pötkylä. Toki sen voi halutessaan myös täyttää,
fetajuustolla, juustoraasteella, oliiveilla, ihan millä keksii. Siinä
tapauksessa se tulee levittää leivinpaperin päälle levyksi, täyttää ja
kiertää rullalle / muotoilla pötköksi leivinpaperin avulla. Paista 200C
n. ½h tai kunnes on kypsää (riippuu paksuudesta). Itse laitan sen aina
leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, eipähän tartu kiinni.
Lihamurekkeen
kaverina oli tuoreista kanttarelleista tehtyä kastiketta.
Kanttarellithan piti putsatakin, muttei sentään hakea metsästä.
2-4dl kanttarelleja
sipuli
voita paistamiseen
2 kermaa
kasvisliemikuutio
suolaa
pippuria
Jos
ihan alusta asti haluat lähteä, mene metsään ja hae kanttarellit. Tai
sitten ota ne pakkasesta hyvissä ajoin sulamaan. Nämä oli siis saapuneet
jo metsästä, mutta putsata ne täytyi. Sitten vaan pieniksi ja kuumalle
pannulle, jotta neste haihtuu. Näissä ei sitä ollut, pakkasesta
otettaessa yleensä nestettä löytyy. Kun neste on haihtunut, lisää
pannulle voi ja sipulit ja kuullota. Lisää kerma (tässä kuohu- ja
ruokakerma), liemikuutio ja mausteet ja anna kiehua hetki kasaan. Maista
ja mausta tarvittaessa lisää. Jos haluat muhennosta, käytä yksi kerma
ja keitä kunnolla kasaan.
Ja koska mitään ei ollut valmiina, perunatkin löytyi raakoina ja multaisina jääkaapista ja päätyivät lohkoperunoiksi.
2-3 perunaa / syöjä
oliiviöljyä
valkosipulia
suolaa
pippuria
chilirouhetta
paprikajauhetta
Pese
perunat ja lohko. Vaikka käyttäisin vanhoja perunoita, en koskaan kuori
niitä. Laita lohkot kulhoon, muskaa joukkoon valkosipulia makusi mukaan
ja lisää haluamasi mausteet, lorauta päälle vähän oliiviöljyä. Sekoita
kunnolla, jotta perunat maustuvat kauttaaltaan. Jos on aikaa, anna
maustua. Laita uuniin 200C ja paista n. ½h-45min riippuen lohkojen
paksuudesta ja perunoiden määrästä. Näistä näkee kun ne ovat kivan
rapsakoita ja valmiita.
kukkakaali
parsakaali
3 porkkanaa
3 uutta pientä sipulia
½ kesäkurpitsa
herneitä
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
pippuria
valkosipulia
Pese
ja pilko kasvikset suupaloiksi, sipuli suikaleiksi, murskaa
valkosipuli. Näitä herneitä ei voinut laittaa palkoineen, joten perkasin
herneet joukkoon. Laita pannulle voita ja oliiviöljyä ja paista
kasvikset, mausta. Itse jätän ne mahdollismman rapeiksi, n. 5-10min, jos
tykkää pehmeämmistä, paistoaikaa vaan lisätään. Kasviksiksihan käy mitä
vaan oman maun mukaan, samoin mausteiksi. Vaikka näissä on vähän
enemmän hommaa kuin pakastekasviksissa, on ne toki sen arvoisia. Aiemmin
menin usein helpomman kautta pakasteilla, nykyään niin harvoin kun on
"pakko".
P.S.
Tämän helpon ja nopeen ruoan lisäksi oli kotiinpaluuiltana vielä
ämpärillinen niitä kanttarelleja putsattavana. Ensi talvena riittää
pakkasesta sitten niitäkin herkkuja!
Kommentit
Lähetä kommentti