Pikkusuolasta ja pimeetä viinaa

No ei sentään. Pikkusuolaista kyllä, mutta ihan kuohuviiniä kaveriksi. Meillä oli töissä iltatilaisuus, shoppailuilta, johon piti tehdä tarjottavia. Jotain helppoa syötävää, coktailpaloja. Olihan ne kyllä myös helppoja tehdä, mutta melko pientä piperrystä, joten aikaa kului ja kuilui, vaikka sitä oli kyllä varattukin. Valmis pöytä näytti tältä:






vaikka tästä lähdettiin liikkeelle :D


Tämä oli oikeastaan ensimmäinen vastaavanlainen tilaisuus, joten määrien hahmottaminen oli vähän hakusessa. Sitä hankaloitti entisestään myös se, ettei me oikeastaan tarkalleen tiedetty, kuinka paljon ihmisiä tulee ja mihin pitää varautua. Kuohuviinin suhteen oltiin melko höveleitä, pulloja jäi paljon enemmän kuin kului. Ruoka sentään oli vähän paremmin mitoitettu ja hävikki melko pientä. Mutta aina näistä oppii, ensi kerralla sitten jo taas vähän viisaampana hommiin.

Tarjolla oli siis erilaisia suolaisia pikkupurtavia, coktailpaloja. Toin kaupasta sekä ruissipsejä, että Tuc keksejä, mutta keksit jäivät lopulta käyttämättä. Olisihan niistä saanut kyllä vähän vaihtelua. Tarjolla oli lihaversiona kylmäsavustettua poroa, kalana kylmäsavustettua lohta ja kasvisversiossa tsatsikia, lisäksi oli mozzarella-tomaatti- ja hunajameloni-parmankinkku -tikkuja. Makeana mansikkakeksejä ja marenkeja. Tässä kohtaa on hieman hataraa jo muistella, että mitä mihinkin meni ja kuinka paljon, mutta yritetään.

Shoppailuillassa oli arviolta n. 25 henkeä + me kolme (neiti Teini oli palkattu iltatöihin). Ruokaa oli siihen määrään nähden ihan liikaa, eli tästä määrästä riittää heittämällä 35-40 hengelle naposteltavaa. Tein valmiiksi pari vadillista ja laitoin sitten jääkaapista tarjolle, kun ensimmäiset alkoivat loppumaan. Varsinkin kalan kanssa kannattaa olla varovainen, ettei sitä seisota kovin kauaa huoneenlämmössä. Toki myönnän, että olen myös hieman ylihysteerinen. Ihan vaan siksi, ettei minulla ole teräsvatsaa.

Savuporotäyte
 

paketti kylmäsavustettua poroa (n. ~100g)
2 rasiaa ruohosipulituorejuustoa
ranskankerma
pieni punasipuli
ruohosipulia
suolaa
pippuria
hunajaa

ruissipsejä

Silppua porosiivut pieneksi muruksi ja pilko sipuli pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään, lisää silputtu ruohosipuli ja mausteita, anna maustua jääkaapissa jos mahdoollista. Laita massaa ruiskuppeihin juuri ennen tarjoilua ja koristele ruohosipulilla.

Tässä määrässä oli iso pussi ruissipsejä, mutta siitä kului n. ½ pussia. Täyte meni kaikki ja näitä jäi vaan muutama yli.

Kylmäsavulohitäyte



n. 150g kylmäsavulohta
yrttituorejuusto
2 smetanaa
omena
ruohosipulia
suolaa
pippuria
hunajaa 

tilliä koristeeksi

valkosipuliruissipsejä

Pilko lohi pieneksi muruksi ja ja silppua ruohosipuli, pilko omena pieneksi, sekoita kaikki ainekset keskenään, mausta ja anna maustua jääkaapissa, jos mahdollista. Juuri ennen tarjoilua laita sipseihin ja koristele tillillä.

Tätä täytettä jäi jostain syystä eniten yli, vaikka itse pidin tätä näistä parhaimpana. Myös valkosipulisipsejä oli iso pussi ja siitä saatiin kulumaan se n. ½ pussia. Tästä tuli myös sen verran löysää, ettei olisi pysynyt muualla kuin kupeissa. 

Yksi kiva "tarjoilukuppi" mitä kannattaa kokeilla, on krustadit. Niiden ongelma vaan on se, että ne vettyvät hirvittävän nopeasti ja se idea kivasta rapeasta kupista haihtuu.

Kasvistäyte

 
½ kurkku
purkki salaattijuustoa
2 maustamatonta tuorejuustoa
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
 
oliiveja

sour cream ruissipsejä

Kasvisversio mentiin tsatsiki -tyyppisesti. Eli raasta kurkku ja valuta siitä ylimääräiset nesteet lävikössä. Pilko salaattijuusto muruksi, murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa, jos mahdollista. Täytä sipsit vasta ennen tarjoilua, leikkaa oliivit puoliksi ja laita täytteen päälle. Tämä täyte oli sen verran kiinteää, että olisi voinut laittaa myös suolakeksin päälle.

Tomaatti - mozzarella -tikut

3 rasiaa kirsikkatomaatteja
5 palloa mozzarellaa
basilikaa
oliiviöljyä
pippuria myllystä

coktailtikkuja

Pese tomaatit ja lohko mozzarella suupaloiksi. Laita tikkuun tomaatti, pala mozzarellaa ja basilikan lehti. Juuri ennen tarjoilua rouhi päälle mustapippuria ja pirskottele oliiviöljyä. Yksinkertaista ja hyvää!

Tästä määrästä tuli 2 kuvan vadillista ja toinen niistä jäi tyystin syömättä. Eli tälle henkilömäärälle ainekset voi puolittaa.

Hunajameloni - parmankinkku -tikut 


2 rasiaa parmankinkkua
hunajameloni

coktailtikkuja

Leikkaa hunajameloni siivuiksi, poista siemenet ja kuori, pilko suupaloiksi. Halkaise parmankikku kahtia pituussuunnassa. Kääri kinkku rullalle, laita tikkuun pala melonia ja parmankinkkurulla. 

Tästä määrästä tuli kuvan vadillinen. Sitä jäi vähän yli, mutta saimme ne kyllä itse sitten tuhottua tilaisuuden jälkeen.
 
Mansikkakeksit







2 vanilija tuorejuustoa
rasia tuoreita mansikoita
pussi pieniä kaurakeksejä

Laita tuorejuusto kulhoon ja hieman notkista sitä. Laita keksille nokare tuorejuustoa ja pala mansikkaa, pienestä ½, isosta 1/4. Siinä se, kaikessa yksinkertaisuudessaan vie kielen mennessään!
 
Tilaisuus oli kiva ja ruoat maistuvia. Täytyy ottaa joskus uusiksi :)

P.S. Neiti Teini veti tämän parin päivän aikana aika sissit. Tiistaina aamulla normaalisti töihin, töiden jälkeen tallille tarkistamaan tamman tilannetta. Paniikissa soittoa, että se on outo, varsookohan se jo. Mutta koska olin itse töissä, soittoa eläinlääkärille. Vitsi vitsi, ei mekään sentään niin ummikoita olla, vaikka ensimmäinen varsa olikin, että paikalle soitetaan eläinlääkäri tässä kohtaa :D Tamman omistaa ystäväni, joka sattuu olemaan eläinlääkäri ja hän pääsi tallille tarkastamaan tilannetta. Koska varsaa ei vielä tullut, neiti Teini mautoili kovaa kyytiä kotiin, vaihtoi vaatteet ja tuli shoppailuiltaan töihin. Pääsimme kotiin joskus 21 aikoihin, sen jälkeen vielä tallille tarkastamaan tamman tilanne. Ja kotiin nukkumaan. Neiti Teini taisi saada muutaman tunnin unta, minä pöyrin ja tuijotin kamerasta, että joko. Klo 1.23 sieltä oli tulossa jo ensimmäinen kavio ulos, hirveetä haipakkaa ylös, ulos ja tallille. Varsa tosin oli syntynyt jo ennen kuin pääsimme edes autoon. Tallilla meni tilannetta tarkkaillessa aamu 5:en. Kai siinä aamuyön tunteina Neiti Teini sai taas tunnin nukuttua. Kunnes palasimme tallille 6.30, siitä suoraan hän meni töihin. Työpäivän jälkeen suoraan tallille valmennukseen ja kotiin joskus 18 aikaan illalla. Sitten se uni tulikin tuohon sohvalle päästyään, ei tainnut edes huomata, että kävin vielä siinä illalla tallilla tarkastamassa vauvan tilanteen.

Kommentit

Suositut tekstit