Juhannusruokaa - part 1 eli juhannusaatto

Siinä se sitten olisi, juhannus taputeltuna. En oikeastaan edes tiedä, mihin se hävisi niin nopeasti. Mitään ei ehtinyt tehdä, muuta kuin kokata, syödä, lipittää viiniä, käydä tallilla ja nukkua. Ihan oikeasti ei ehtinyt. En tiedä mihin aika katosi. Mutta oli ihan kivaa ja leppoisaa! Ei suuria etukäteissuunnitelmia, silti aika kului kuin siivillä ja oli kivaa. Ja koska en ole ehtinyt päivittämään safkaa kertaakaan, tulee sitten varsin mojova pläjäys ruokia yhdellä kertaa. Jos siis vielä muistan mitä mihinkin tuli :P

Perjantaiaamuna piti herätä reippaana väsäämään aamiaista, mutta kyllähän se "aamu" sitten vähän venähti. Siitä huolimatta saatiin lautaselle amerikkalainen aamiainen. Joka on vähän hatara käsitys, koska oikeasti niille tyypillistä ruokaa on lähinnä pancakesit ja bagelit. Enkä niitä bageleita edes lähtenyt mistään metsästämään. Ja ei, meidän rinkeli ei ole sama asia. Joka tapauksessa vähän verisuonet tukkivaa alkuu ja pannukakkuja päälle.

Lautasella oli pekonia, chorizonakkeja, munakokkelia, vesimelonia ja hunajamelonia. Edes jotain raikasta ja kevyempää tuon rasvan päälle.

Munakokkeli 3:lle

6 munaa
loraus (kaura)maitoa
suolaa
mustapippuria
chilirouhetta
(öljyä paistamiseen)

Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne haarukalla rikki. Lisää maito (vesikin käy) ja mausteet, sekoita. Kaada kuumalle pannulle ja sekoita koko ajan kunnes se hyytty. Tällä kertaa en käyttänyt erillistä öljyä kokkelipannulle, koska siinä oli paistettu pekonit sitä ennen, niiden rasva toimii loistavana paistorastava munille.

Pannukakut onkin sitten jo vähän isompi homma. Taikinan turvottaminen ja sen jälkeen vielä paistaminen, ottaa ihan oman aikansa. Mutta on ne sen arvoisia, että niitä kannattaa kerran pari vuodessa tehdä. Kukaan muu ei niitä toki nähnyt enää perjantaiaamun jälkeen, siitä piti neiti Teini huolen.

2 kananmunaa
purkki kermaviiniä
kuohukerma
3dl (kaura)maitoa
5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
(½dl) sokeria 
suolaa
voisulaa

rasvaa paistamiseen

vaahterasiirappia
marjoja

Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa ja toisessa nestemäiset, yhdistä kuivat aineet osissa nesteeseen ja vatkaa tasaiseksi paksuksi taikinaksi. Anna turvota 15min - ½h. Paista pikkulettupannulla voissa kypsiksi. Pannukakuista kuuluu tulla paksuja. Tarjoa lämpiminä. Vaahterasiirappi kuuluu näihin oleellisena. Sen lisäksi voi laittaa marjoja, banaania, vatkattua kermaa tms, mitä mieleen juolahtaa. 

Koska aamiainen oli sen verran tujua kamaa, ei ruokaa kaivannut kuin vasta illalla. Lihojen marinadin olin tehnyt jo edellisenä päivänä, mutta koska sisko miehensä kanssa liittyi meidän seuraan, lihaa tuli vielä perjantaina lisää. Ei olisi tarvinnut, sitä oli jo ennestään tarpeeksi. Kokeilin ensimmistä kertaa rommikola -marinadia, jonka ohje löytyy täältä. Ohjeessa ei ole edes suolaa, sen lisäsin. Täytyy valitettavasti todeta, ettei tämä päädy meidän tehdään toistekin -listalle, se ei oikeasti maistunut juuri miltään, suolan lisäyksestä huolimatta. Vai johtuuko kenties siitä, että maku tulee lopulta mojo -kastikkeesta, jota meillä ei ollut. Niin tai näin, lihan kuuluu maistua marinoimisen jälkeen, minun mielestä. Olen tehnyt monesti punaviini-, konjakki- ja viskimarinadeja ja niistä tulee mielettömän hyviä, joten niillä jatketaan tästä eteenpäinkin. Lihana oli Atrian takuumureeta naudan ulkofilettä ja perjantaina tuli lisäksi ulkofilepihvejä. Ei oikein ollut mureuskaan jostain syystä takuukamaa tällä kertaa. Mutta siis ihan syötävää, ei kenellekään itkua sentään tullut ;)






Vartaissa oli lihan lisäksi uusia sipuleita, herkkusieniä, kesäkurpitsaa ja paprikaa. Sen tuoreen ananaksenkin olin ostanut, tuolla se on kaapissa edelleen koskemattomana, ihan vaan unohdin sen kokonaan. Pojat hoiti grillauksen, joten sain yhden homman pois itseltäni. Ei sillä, se kokkaus oli kyllä oikeasti ihan kivaa ja tein sitä mielelläni, mutta meidän grilli tuppasi olemaan kaiken sapuskan alla vähän ylitäynnä, joten oli ihan hyvä, ettei tarvinnut suoriutua sen kanssa :D

Salaattina oli kotijuusto-melonisalaattia. Mutta koska sen ei tarvinut olla mitenkään ruokaisa, jätin bulgurit pois. Pohjalla on 2 isoa ruukkua salaattia, lisäksi on hunaja- ja vesimelonia, kotijuustoa ja granaattiomenaa, pinnalle rouhin vähän mustapippuria. Salaatti oli niin hyvää ja raikasta, että päätyy pöytään toistekin.


Lihan dippikastikkeena toimi mangoaiolikastike. Aiolin tein itse, ohje löytyy täältä. Ja tosiaan sillä 2dl rypsiöljyllä mennään, en enää kokeilen yhden desin versiota ;) Koska aioli itsessään olisi liian raskasta lihalle, laitoin joukkoon n. 2dl kreikkalaista jogurttia, purkin Piltti mangoa ja vähän hunajaa. Siitä tuli varsin hyvää,  tosin seuraavalla kerralla kokeilen muussattuja säilykemangoja.


Lisänä oli keitettyjä uusia perunoita. Keitinveden suola ilmeisesti onnistui aika loistavasti, koska se iso kattilallinen perunoita hupeni niin hyvin. Grillattiin myös paprikavartaita ja halloumia, sisko kun ei syö lihaa. Tosin halloumi uppoaa meille muillekin, on sen verran hyvää paistettuna.



Tässäpä tämä, perjantain annos. Olin unohtanut ostaa punaviiniä, joten valkoisella mentiin.

Ruoan jälkeen käytiin ajelulla Vääksyssä, istuskelemassa "vanhusten" terassialla. Kotiin paluun tiimellyksessä kaikki halusivat jälkiruoaksi suunnitellun mansikkapavlovan, joten onneksi neiti Teini oli tehnyt aiemmin marenkipohjan valmiiksi, loppu hoitui hyvinkin nopeasti. En tiedä oliko lipitetty valkoviiniä "riittävässti" vai mikä oli, mutta yhdistelmällä yhden limetin mehu - 1½ rkl tomusokeria vaahto oli aivan liian kireetä, joten tomusokeria meni reippaasti enemmän. Sen verran hyvää tämä oli ja eihän se olisi enää seuraavaan päivään säilynyt, että 5 ihmistä söi sen kaiken kerralla :D Oikeasti siitä riittää enemmällekin väelle.


P.S. Ruokaa oli niin paljon, että lauantai sai jatkoa seuraavassa...

Kommentit

Suositut tekstit