Late night with hamburger ja vähän ruokintasuunnitelmaakin

Tässähän tämä, viikon ruokalista. Mitä meillä sitten syödään tällä viikolla? Ainakin grillataan viikonloppuna (ja toivotaan, että ehditään niin tekemään myös sunnuntainakin, kun on ekat kisat, jee!), kevennetään keitolla ja lopuksi vielä munakkaanpoikasta. Tässä näitä valmiita ohjeita:

su: grillattu possunfile, kasvisnyytit
ti: herkkusienikeitto
to: jauhelihamunakas, juustosalaatti

Aloin miettimään, että kenen nuo ohjeet oikeasti sitten ovat? Käytän siis Foodieta, koska sieltä saa paljon ideoita ja ohjeet voi siirtää suoraan kauppalistalle. Mutta koskaan, en ikinä (on sanoja, jota ei saisi päästää suusta ulos :P ), tee niinkuin ohjeessa sanotaan, aina siitä tulee joku oma variaatio. Joten silloinhan se on minun resepti, eikö?

Tuo Foodie on oikeasti ihan lyttömän kätevä. Surffailen siellä, mietin mitä tällä viikolla kokeillaan ja napsin sen kauppalistalle. Sen jälkeen siivoan pois siitä ne ainekset, mitä meiltä jo kaapeista löytyy tai mitä en ruokaan halua laittaa. Ja lisään vielä ne ainekset, mitä kulloinkin tarvitaan ruokaohjeiden "ohi", kuten leivät ja maidot. Sitten painun kauppaan 2-sivuisen tulosteen kanssa ja saan hieman hämmentyneitä katseita :D Toki sitä voi selata puhelimellakin, mutta itse valitsen paperin, jos suinkin mahdollista. Kannattaa kokeilla! 

Mutta ensimmäiseen ruokaan listalla, eilen syötiin siis hampurilaisia ja salaattia. Meni vähän myöhäiseksi, kun grilli kuumeni vasta tallin jälkeen, mutta todellakin odottamisen arvoista, melkoista mättöä ja niin hyvää! Ja ihan kasvisruokaa :)



Mitä noihin hampurilaisiin tein toisin, niin kaupassa ei ollut grillijuustoa, halloumi korvasi sen ja sopii kyllä oikein hyvin. Sämpylöiksi ostin tuoreita Fazerin rouheciabata -sämpylöitä. Grillasin juuston ja sämpylät grillissä. Tuntuihan se vähän tyhmältä lämmittää se parin sämpylän ja muutaman juustosiivun takia (tämän päivän ainekset grillataan vasta tänään), mutta kun ei sitä grillin makua muualta saa :) Käytin myös kokonaisen avokadon näihin kahteen hamppariin. Lisäksi tein aiolia, koska ihan pelkällä pestolla se kuulosti jotenkin liian kuivalta.

Tomaattisalsakin meni melkein ohjeen mukaan, mutta korianteria tähän taloon ei tule, joten sen korvasin basilikalla. Lisäksi laitoin ripauksen sokeria.



Luulin, että meillä on vihreää pestoa, mutta vain punainen purkki sieltä jääkaapista sitten löytyi. Meillä kuitenkin sattui kuin ihmeen kaupalla olemaan vihreän peston ainekset! Pinjansiemeniä harvoin löytyy, mutta olin ostanut niitä viikko sitten johonkin, en kyllä enää muista mihin, joten jopa se osa löytyi. Että ei kun vihreää pestoa väsäämään!



ruukku basilikaa (ihan ruukkua ei ollut, kuin osa oli jo mennyt siihen salsaan)
2 valkosipulinkynttä
4 rkl pijansiemeniä
50g parmesanraastetta
2dl oliiviöljyä
sormisuolaa

Laita valkosipuli, basilika ja pinjansiemenet esim. sipulileikkuriin tai monitoimikoneeseen. Jauha tasaiseksi massaksi. Lisää parmesanraaste, sen jälkeen oliiviöljy nauhana ja lopuksi sormiruola. En muistanut kuinka hyvää itse tehty pesto voikaan olla!

Ja lopuksi vielä se aioli.
2 dl (huoneen lämpöistä) rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
kananmuna
suolaa
(valko)pippuria (tässä oli mustaa)
 1rkl sinappia
pieni loras sitruunamehua

Tein tämänkertaisen majoneesin 1dl öljyä, big mistake, tuli liian löysää, joten palataan tuohon 2dl / muna suhteeseen ensi kerralla. Tämä majoneesi ei säily kuin 2-3 päivää, joten tuosta oikeasta määrästä olisi tullut vaan liikaa. Yleensä tässä ohjeessa käytetään myös Dijon -sinappia, mutta edelleenkään meiltä ei sitä löydy, joten Kotisinapilla mennään. Tämä ohje on oikesti maailman helpoin tehdä, kunhan vaan omistat sauvasekoittimen, ei tarvitse miettiä juoksettuuko se. Sen voi myös varioida oman maun ja sen hetkisen tarpeen mukaan, lime-, chili- tai vaikkapa currymajoneesiksi.

Kaikki ainekset mitataan korkeaan kapeaan purkkiin esim. se mikä tulee sauvasekoittimen mukana, siinä on mittakin valmiina, joten öljyä saa juuri oikean määrän. Sen jälkeen laitetaan sauvasekoitin pohjaan ja aletaan hiljalleen nostamaan sitä ylöspäin, kunnes ainekset on sekoittuneet ja majoneesi valmis.

Ja koska grillattiin, piti tehdä myös grillisalaattia. Joo, ensin mietin kyllä ranskalaisia kyytipojaksi, mutta päätin onneksi mennä kevyemmän kautta.


Periaatteessa mukailin ohjetta vihreiden osalta suht hyvin. Valmiita kastikkeita tai öljyjä en koskaan valuta salaatin päälle, jos sen on tarkoitus kestää 2 päivää, kuten nytkin. Salaattina toimi pussi jääsalaattia, lisäksi laitoin loput siitä Lollorossosta, mikä hampurilaisista jäi yli. Sokeriherneitä riitti ½ annetusta määrästä, eikä kurkuakaan kulunut kuin pätkä, koska neiti Teini ei kurkkua syö, sitä tulee aina vain toiselle puolen salaattia. Tomaatit oli puolitettuja kirsikkatomaatteja. Tähän aikaan vuodesta saa ihania pussittamattomia reetisinippuja, se meni kokonaan. 

Kokonaisuudessaan siis suht kevyttä ryokaa, silti todella täyttävää! Tuo hampurilainen on kyllä kokeilemisen arvoinen! Valkosipulia oli 3:ssa komponentissa, joten nyt varmaan haistaan ja urakalla :D Mutta ei haittaa (ainakaan meitä), se oli niin hyvää!

P.S. Neiti Teini kysyi illalla, että olenko jo soittanut itselleni seuralaisen? Räjähdin nauramaan, että soittelenko mä viikonloppisin jonnekin escort -palveluun :D Kysehän oli siis "vaan" kuohuviini -kaverista ;) Tämä viikonloppu kuitenkin rauhoitettiin vaan oleiluun ja kuohuviinit jätettiin kaappiin :)

Kommentit

Suositut tekstit